Znajdź sok z kiszonej kapusty na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak często wspomina się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go regularnie spożywać
Zapewne większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaśny, jednak niezwykle zdrowy. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, A, E oraz C, jak również rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, potas oraz wapń. Wielu ludzi ma problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, ale zaleca się sięgać po niego cyklicznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, iż może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – zaleca się spożycie mniej więcej 250 ml soku na dzień.
Sok z kwaszonych buraków – poprawia koncentrację i zapobiega zaparciom
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od lat do gotowania i który pijemy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: wyostrza koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a przy tym obniża ciśnienie. Chociaż buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie zaleca się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotować soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie lub zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, że tego typu soki należy magazynować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]