Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Więcej o kiszonkach z warzyw na https://artmankiszonki.pl.

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, sporadycznie wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Jednak kiszonki lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszone przetwory z warzyw są popularne?

Historycy potwierdzają, iż proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w soli, w occie lub w solance, wykorzystywany jest przez ludzi od ponad 4 tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ono zanurzone, ogranicza namnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat temu była to optymalna metoda, by przedłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym przyjął się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od początku swojej obecności słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one m.in. sporą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z topinamburu lub rzepaku.

Smak kwaszonek z warzyw bywa inny w rozmaitych krajach świata

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości rejonów świata, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Jednak ogórki kwaszone są tam chyba nadzwyczaj lubianym dodatkiem do sandwiczy, burgerów i hot-dogów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. kalafiory, paprykę, a także owoce (przykładowo oliwki).

Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą lub istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów regionalnych. Trzeba pamiętać, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany podług tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Indiach.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]