Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu składniki niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – czemu trzeba go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Stanowią one również ochronę podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]