Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej różowej, skieruj się na tę stronę.

Substancją konieczną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, żelaza i potasu

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, a więc składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]