Zbiornik ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej i kosmetycznej

Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w przemyśle kosmetycznym

Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości ukończonych już środków, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wspomniane wcześniej właściwości sprawiają, że zbiorniki ze stali nierdzewnej są także idealnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej

Zbiorniki nierdzewne są często wykorzystywane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się nalot, który sprzyja zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub bakteriami.