Jeśli szukasz obwarzanków krakowskich, koniecznie wejdź na www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.
Mają wyjątkowy smak, prezentują się bardzo ciekawie, natomiast kupić je można tylko w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem historycznej stolicy naszego kraju oraz najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować właśnie opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka słów
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W księgach pierwszy raz pojawiły się sto lat później, gdy odnotowano, że uwielbiała je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w okresie przed Wielkanocą, ale potem na stołach obecne były również w pozostałych sezonach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał dekret, według którego mieli prawo wypiekać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę uchwaliła 5 stuleci później Unia Europejska, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki mają formę pierścienia z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz średnicę w granicach 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków wypiekane są według takiego samego przepisu. Ich nazwa oraz niepowtarzalny aromat okazują się wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież makiem – i wkłada do pieca.
Siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]